DoporučujemeZaložit web nebo e-shop
aktualizováno: 03.02.2024 11:13:29 

Bela Dracula Lugosi

F/X CON 2007

Byla jsem nadšená, když mě redaktor našich městských novin, které se jmenují Smečenský Drak, požádal, abych napsala reportáž z FX/CONu a já to s radostí udělala! Mohla bych to sem oscanovat, ale nebylo by to v nejlepší kvalitě, tak vám to sem jen opíšu! Snad se vám to bude líbit.... :o)

FX/CON 2007
prezentační mezinárodní festival
Krédo letošního FX/CONu znělo : „MAGICKÉ KOUZLO ZVLÁŠTNÍCH EFEKTŮ V UMĚNÍ A V BĚŽNÉM ŽIVOTĚ“ což vysvětluje mnohé. Pořadatelem byla Asociace na ochranu, propagaci a studium historického a lidového kulturního dědictví, o.s. ve spolupráci se Studiem „Super-Phantom“ s.r.o. pod vedením Vlada Taupeše.

Festivalu se letos zúčastnili čeští i ruští spisovatelé, filmaři, fotografové, designéři, kadeřníci, maskéři, loutkáři, image makeři, zástupci moderního uměleckého směru body art, odborní konzultanti a lektoři z ČR i ze zahraničí.
Rozhovory s těmito umělci navíc v neděli zpestřila hudba Richarda Pachmana, který se zde mohl pochlubit nejen svým nádherným hlasem, díky němuž je přezdíván „český Vangelis“, ale i svými kalendáři, kde najdete jeho obdivuhodné kresby. Představit svá díla zde byli i český fotograf Michal Nemechek, ruská fotografka a básnířka Natalia Kolesnikova. Bohužel kvůli zdravotním důvodům nemohla dorazit slavná ruská loutkářka Marta Tsifrinovich, ale své loutky na výstavu propůjčila. Ze spisovatelů bych ráda jmenovala Jenny Nowak, která píše beletrii se zaměřením především na vampyrismus a čas od času si „odskočí“ do dávného Egypta mezi pyramidy. Dále bych zmínila Františku Vrbenskou, která rovněž píše knihy o tajemnu. Neměla bych zapomenout ani na Andreje Belyanina, ruského slavného spisovatele sci-fi, který prodal přes 15 milionů výtisků svých knih a zároveň režiséra filmové společnosti “LANDGRAF film Ltd”.
Celý festival, který trval dva dny, organizovaly Irina Sněgova
, která spolupracuje s film.studiem Super-Phantom při organizaci a realizaci filmových a reklamních projektů. Na organizaci se také podílely paní Hendrychová a spisovatelka Jenny Nowak.

Aby se filmoví umělci nenudili, pořádala se zde soutěž o nejlepší hororovou či sci-fi postavu. I když byli všichni skvělí, na dílo Vlada Taupeše (přímého potomka Vlada Tepeše, známého jako Dracula, pozn.red.) nikdo neměl a tudíž Vlad na celé čáře zvítězil se svým dílem, postavou Raracha, zlého ducha.
FX/CON také nabízel další skvělou podívanou a tou byla výstava starých hollywoodských hororových postav. Návštěvníci této výstavy si tedy mohli prohlédnout figurínu Mumie nebo Frankensteina v podání Borise Karloffa, Lona Chaneyho Jr. představujícího Vlkodlaka, Maxe Shreka jako legendárního hraběte Orloka v němém filmu Nosferatu, který byl vůbec prvním filmem o tomto rumunském temném princi,dále Garyho Oldmana coby Draculu z roku 1992 a nakonec nejvzácnější kousek sbírky – postavu knížete Draculy z roku 1931 v podání skvělého Bely Lugosiho. Kostým, který měla tato figurína na sobě je opravdu ten, který měl na sobě Bela Lugosi v době natáčení. Při pohledu na toto mistrovské dílo by se člověku skoro až zastavilo srdce a člověk slabší povahy by nejspíše z místnosti utekl hned poté, co by se zahleděl do očí tohoto legendárního herce. Kdo však pohled ustál, byl obdarován tím nejúžasnějším pocitem, jaký kdy může člověk, který se zajímá o tajemno a magii, zažít.
Přístup na toto setkání filmových tvůrců se spisovateli a ostatními lidmi se zájmem o tajemno měli samozřejmě i novináři.
Pro zpestření a dobrou náladu zde vystupovali i dívčí taneční skupiny. Orientální tance předvedla skupina Habibi a tancem ve stylu čarodějnic, upírů a krásných cikánek se pochlubila skupina Fabien.

Celý festival se zakončil průvodem masek, na kterých celé odpoledne pracoval Vlad Taupeš spolu s ostatními image makery. Mezi duchy a strašidly nesměly chybět mumie, Golem nebo například Turek s useklou hlavou v ruce. Sám Vlad se převlékl za Gandalfa z Pána prstenů a už se vyrazilo do ulic děsit lidi, kteří ještě byli venku nebo v restauracích. Průvod nás doprovodil k železničnímu nádraží a teprve pak jsme se mohli všichni rozloučit a popřát si, dle Vladovy oblíbené fráze, PŠÍÍÍÍŠERNOU NOC!