DoporučujemeZaložit web nebo e-shop
aktualizováno: 03.02.2024 11:13:29 

Bela Dracula Lugosi

F/X CON 2008

Slibovaná reportáž je konečně hotova! ;o)

 

A máme za sebou další ročník festivalu F/X CON! V pořadí již druhý.

Návštěvnost byla znatelně větší než minulý rok a to je velice potěšující. Určitě to bylo zapříčiněno i tím, že letos byla větší a rozsáhlejší reklamní kampaň. Mediálním partnerem byl záhadologický časopis ENIGMA, který se v České republice těší velké oblibě.

Festival se opět odehrával v lázeňských Poděbradech v prostorách tamního krásného zámku.

Festival F/X CON opět zorganizoval Vlad Taupeš, mistr filmových triků a magie a šéf moskevského studia zvláštních efektů Super Phantom. Jedním ze spoluorganizátorů byl opět Vladův „dvorní model“ Josef Rarach, který se v průběhu celého dvoudenního festivalu díky Vladovi proměnil ve tři různé příšerky.

V sobotu dopoledne uvítal návštěvníky festivalu jako poděbradský knihovnický permoník a zavedl všechny přítomné do sklepení Muzea Jiřího z Poděbrad, aby zde mohla být zahájena Vladova „Výstava Fantasmagorie“, kde se nacházely, stejně jako minulý rok, latexové figuríny, na kterých Vlad s Josefem celý rok usilovně pracovali.

Téma letošního F/X CONu bylo zaměřené na duchy a strašidla z pražských pověstí, ale nechyběly ani některé figuríny z prvního ročníku festivalu, který se konal v duchu Hollywoodských filmových monster.

Nutno dodat že sám Vlad Taupeš měl u každé z figurín dlouhý proslov o jejím původu, osudu a povětšinou tragickém konci. Obávám se, že leckterý rodilý pražan neví o pražských strašidlech tolik informací, než jakými znalostmi se pochlubil Vlad osobně.

Opravdu obdivuhodné s jakým zápalem a s jakou láskou se Vlad své práci, která pro něj znamená skoro vše, věnuje.

Po krátké přestávce na návštěvníky čekala výstava nádherných eroticko-gothických fotografií ruské fotografky Natalie Kolesnikové a ruského slavného spisovatele Andreye Belyanina, kteří byli čestnými hosty i minulý rok. Zároveň s touto výstavou v prostorách zámeckého divadelního foyeru se na nádvoří rozezněly tradiční ruské lidové písně v podání ruské umělecké skupiny Skomorošja Sloboda. Pekelný doprovod jim dělala dvojice čertů, kteří na festival přijeli dělat pěkně „pekelnou SHOW“.

Jejich realistické masky, kostýmy a těžké boty připomínající opravdová čertovská kopyta, vyděsily nejen malé návštěvníky, ale ani jejich rodiče občas neměly daleko ke zběsilému útěku. Naštěstí byla s čerty před začátkem festivalu uzavřena dohoda, podepsána pravou a nefalšovanou………..propiskou, že návštěvníky nebudou odhánět, nýbrž naopak přivádět, což čerti z www.certi.cz bezpochyby splnili.

Po tomto hudebním a čertovské vystoupení byli návštěvníci nasměrováni do sálu zámeckého kina, kde se začal promítat dokumentární film známého českého záhadologa Ivana Mackerleho z jeho cest po Rumunsku a poté následovala diskuse na téma Dracula, Transylvánie a existence upírů.

Následovala takzvaná Beseda literátů. Pozvání opět přijaly české spisovatelky Františka Vrbenská, Anna Šochová a Jenny Nowak, která byla zároveň spoluorganizátorkou festivalu.

Mužské pokolení zde zastoupil již zmiňovaný slavný ruský spisovatel Andrey Belyanin, začínající nadějný spisovatel SCI-FI Radek Martínek, dále ruská spisovatelka Galina Puntusova a samozřejmě pan Ivan Mackerle.

Besedu moderoval náš skvělý moderátor Richard Klíčník, který vtipně a osobitě moderoval celý festival F/X CON.

Po zakončení literární besedy, kde se návštěvníci svými dotazy mohli zapojit (a také v hojném počtu zapojili) do debaty, následovala další oddechová přestávka, kdy se návštěvníci festivalu mohli vyfotografovat s děsivými uměleckými maskami, na kterých celé odpoledne pilně pracovali tři umělci. Natalia Kolesnikova proměnila svého modela v kozlího muže jako z pohádkové země Narnie, ruský designér a fotograf žijící již devět let v Praze, Alex Ukolov (mimo jiné také tarotový designér, www.baba-store.com) se svým dílem Zlatá víla a v neposlední řadě samozřejmě Vlad Taupeš, který svého modela Josefa Raracha proměnil v modrou úchvatnou příšeru (pravděpodobně) z mořských hlubin, která opět budila nejvíce pozornosti.

Tuto hororovou a sci-fi promenádu opět doplnili již zmiňovaní čerti a opět dělali rachot, za který by se nemusel stydět ani sám Lucifer.

Rychlým skokem se přiblížila šestá hodina večerní a s ní hudební zakončení večera.

Pro pobavení začal na podiu hrát na svůj starý psací stroj obdivuhodný pan Rezek alias Profesor Tonini a předvedl svůj „Koncert pro deset prstů“. Ačkoli jeho vystoupení trvalo pouhých osm minut, sklidil obrovský potlesk a obdiv.

Po profesorově koncertu vážné hudby vyťukávané do psacího stroje nastoupila začínající, avšak velice slibná metalová kapela Asthenia, tvořena fešnými talentovanými mladíky z Prahy.

Říká se - To nejlepší nakonec - , že ano? V tom případě, pro potěšení hlavně ženského publika, zazpíval svým bezkonkurenčním hlasem známý český zpěvák Richard Pachman tři vybrané písně ze svého repertoáru.

A po tak krásném hudebním večerníčku se nedalo dělat nic jiného, než jít se spokojeným výrazem na tváři spát a nechat si o právě uběhlém dni zdát, nebo prostě jen odpočívat a den si přehrávat na pomyslném filmovém plátně.

Druhý den, jehož název je odvozen od slova „nedělat“, se toho opravdu neudálo tolik, jako v den předešlý, avšak na důležitosti mu neubralo.

Den zahájili tentokrát čerti a na podiu zámeckého divadla založili v České republice naprosto ojedinělý Čertí klub, který jim navíc „posvětil“ sám Mefistofeles opět v podání Josefa Raracha, který musel vstávat zhruba v sedm hodin ráno, aby jej Vlad stačil namaskovat.

Po tomto oficiálním založení prvního českého Čertího klubu se členové této pekelné skupiny jali informovat návštěvníky o původu a historii takzvaných Krampusů a tradic, týkajících se čertů a ostatních pekelných obyvatel.

Když byli čerti se vším hotovi, nastoupil na podium opět náš moderátor Richard Klíčník a poděkoval jménem celého festival F/X CON všem návštěvníkům za účast a návštěvu a hned poté už začala poslední veřejná akce letošního festivalu. Zakončení s předáváním cen účastníkům a čestným hostům.

Po předání všech diplomů a cen byl festival zakončen.

Už aby byl příští rok!

Přijďte také! Jste srdečně zváni!

V roce 2009 tedy nashledanou v Poděbradech na třetím ročníku F/X CONu !

 

 


 

Fotečky od Katrin ( www.katrin-taillefer.estranky.cz/ ).

Tímto jí mockrát děkuji za povolení je zde vystavit na odiv! ;-)

Čert, čert a zase čert ;o)

   

Jsem se asi snažila odletět, když tak vehementně mávám křídly... :-D

 

Pšíííšerky s.r.o. :o)

   

Děcka! Nekuřte! Dívejte, co to způsobuje... ;o)

 

A zase ty Pšííšerky... :-)

  

Jakýsi mutant - čertík se čtyřma očima... :o)

   

 


 

S laskavým svolením krásné a tajemné Nefertiiti, sem přidávám pár jejích fotek z tohoto magického víkendu! ;o)

Turek držící useknutou hlavu 

 

Bílá paní

 

Doktor Kittel

 

Golem

 

Rarach :o)

 

Beseda literátů - zleva Andrey Beljanin, Františka Vrbenská, Anna Šochová, Radek Martínek(RobLord, Abidorea, Ďábel sám), Jenny Nowak a Galina Puntusova

 

Naše Jenny ;o) (kohopak to má na krku?) :o)

 

Sergej (Josef Rarach) jako modrá pšíííšerka :o)

 

Vlad Taupeš, modrá pšíííšerka a Jenny ;-)

 

Modrá pšíííšerka, čert, kozlík a čert ;o)

  

Čert a čertice "čekatelka"...eh...totiž slečna organizátorka...ehm, totiž já... :-D

 

Strašidla, strašidla...co neznají pravidla...a milují povidla :-)

 

Skvělá kapela Asthenia

 

Excelentní Profesor Tonini a jeho "Koncert pro deset prstů"

 

A hvězda večera - skvělý Richard Pachman :o)

 

 


 

S laskavým svolením RobLorda, Abidorei a Ďábla samotného

přidávám ještě pár jeho povedených fotografií

        

 


 

Odkaz na fotografie, focené naším skvělým moderátorem Richardem Klíčníkem ;-)

http://www.picasaweb.google.cz/ricarderon/FXCon#